Проверете ги нашите најпродавани производи
Бисери за да го направите вашиот стилБисери за да го направите вашиот стил

Бисери за да го направите вашиот стил

Нашата традиција

Нашата традиција

Охрид има многу знаменитости и не може да се опише накратко. Една од овие знаменитости е Охридскиот бисер, кој е многу популарен во Европа и светот. Се цени бидејќи е рачно изработен од природно потекло. Нејзиното производство е уметност. Природните бисери траат 150 години, но Охридскиот бисер вечно. „Талеви“ е најпознатото семејство кое се занимава со изработка на Охридскиот бисер - традиција долга 90 години. Презимето Талеви е синоним за уникатни, природни бисери. Бизнисот се пренесувал од генерација на генерација, само од татко на син.

Традиција од татко на син

Традиција од татко на син - #1
Ване - основачот на Охридските бисери 1902-1964 година
Ване - основачот на Охридските бисери 1902-1964 година
Традиција од татко на син - #2
Работилницата во 1935 година
Работилницата во 1935 година
Традиција од татко на син - #3
Климент Талев, син на основачот во работилницата
Климент Талев, син на основачот во работилницата
Традиција од татко на син - #4
Ване Талев, внук на основачот во работилницата
Ване Талев, внук на основачот во работилницата
Традиција од татко на син - #5
Климент Талев, четврта генерација
Климент Талев, четврта генерација
CALL_TO_ACTION
„Талеви“ е најпознатото семејство кое се занимава со изработка на Охридскиот бисер - традиција долга 90 години. Презимето Талеви е синоним за уникатни, природни бисери. Бизнисот се пренесувал од генерација на генерација, само од татко на син. Климент Талев (на фотографијата лево) го наследил семејниот бизнис во 1964 година. Моментално занаетот за изработка на охридскиот бисер го учи неговиот син Ване (на сликата десно), кој потоа ќе им остави во наследство на нивните три сина Климент, Михаил и Александар. Семејниот бизнис го започна Ване и неговиот брат Михаил (татко и вујко на Климент). Формулата за правење бисер ја купиле од човек од Русија за 25 наполеони. Михаил купил материјали за изработка на бисери од Витлеем и почнале да работат. Богатите луѓе почнаа да купуваат од нив, бидејќи само богатите можеа да си дозволат бисери. Во продавницата дојдоа трговци, сопственици на банки, млади индустријалци и купуваа бисери за своите вереници и сопруги. Бисерите го добија името „Охридски бисери“. Тоа име е формирано во 1935 година. Трговците од Битола и Скопје биле обични муштерии и најчесто велеле дека одат во Охрид по бисери, па така настанало името „Охридски бисер“ - раскажува Талев.
За Охридските бисери

За Охридските бисери

Ние создаваме накит за цел живот, комбинацијана ергономија, вистинска леснотија и елегантна едноставност
Охридските бисери се многу ценети и барани во светот. Тие се направени од накр и школки, кои Талеви ги набавил од странство. Секое зрно бисер го правеле рачно, кои издаваат сертификати. Пред да започне со работа, зрната бисер Талев ги стави на чепкалки над дрвена маса долга метри. Секое зрно е премачкано со посебна емулзија, која е семејна тајна. Работиме само со природни материјали. Дури и четката со која ги обложуваме бисерите е направена од влакна од опашка од верверица или коњ. Емулзија ја има истата формула што ги купи мојот татко и вујко ми во 1924 година - изјави Климент Талев. Секој бисер е мачка со емулзија пет до десет пати, а времето од еден до друг слој мора да биде најмалку 45 минути до еден час, за добро да се исуши. Талев рече дека не е препорачливо да се нижат бисерите истиот ден кога се направени, но најдобро е тоа да се направи следниот ден.

Дознајте зошто сме најдобри на пазарот

Бисери од Талеви купија многу познати личности од Македонија и странство. Некои од нив се: поранешниот претседател на Република Македонија, Бранко Црвенковски, амбасадорот на Кина, сопругата на јапонскиот амбасадор, вицепремиерот на Луксембург, сопругата на министерот за надворешни...
Бисери од Талеви купија многу познати личности од Македонија и странство. Некои од нив се: поранешниот претседател на Република Македонија, Бранко Црвенковски, амбасадорот на Кина, сопругата на јапонскиот амбасадор, вицепремиерот на Луксембург, сопругата на министерот за надворешни...
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #2
Британската кралица Елизабета во својата колекција накит го поседува Охридскиот бисер, кој во 2001 година и го подари Вилма Трајковска.
Британската кралица Елизабета во својата колекција накит го поседува Охридскиот бисер, кој во 2001 година и го подари Вилма Трајковска.
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #3
Во 2001 година на саемот за иновации и рачна изработка „Еурека“ во Брисел, охридското семејство Талеви освои златен медал за рачна изработка на бисер во конкуренција на 45 натпреварувачи од целиот свет.
Златен медал Еурека 2001 година
Златен медал Еурека 2001 година
Во 2001 година на саемот за иновации и рачна изработка „Еурека“ во Брисел, охридското семејство Талеви освои златен медал за рачна изработка на бисер во конкуренција на 45 натпреварувачи од целиот свет.
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #4
Bill of debt - Хрватска
Bill of debt - Хрватска
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #5
Уверение од Министерство за економија на Македонија
Уверение од Министерство за економија на Македонија
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #6
Сертификат „Коректна Фирма“
Сертификат „Коректна Фирма“
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #7
Оригинален „Охридски Бисер Талеви“
Оригинален „Охридски Бисер Талеви“
Дознајте зошто сме најдобри на пазарот - #8
Бисерите исто ги носеше и Принцезата Дијана
Бисерите исто ги носеше и Принцезата Дијана
Направено со љубов

Направено со љубов

Нашите бисери се идеален подарок за секого. И за вечнчавка, и за роденден или како празничен подарок.

Посетете не

Дојдете посетете не и лично искусете ја нашата срдечна услуга што ја загрева душата.
Нашата адреса
Ул. „Климент Охридски“ бр.64/А, 6000 Охрид, Македонија
Контакт информации